Obrtnici Print E-mail

 

 

 


 

DOBROSLAV KOSTIĆ , DUBROVNIK, SERVIS ZA ČIŠĆENJE

Dobroslav je registrirao obrt za čišćenje svih vrsta zgrada u Dubrovniku. Potreba za ovakovim servisom u Dubrovniku vrlo je velika, tako da se posao čišćenja obavlja od hotela pa do obiteljskih kuća koje se bave iznajmljivanjem soba i apartmana. Posao ima svoju sezonu vezanu uz turističku sezonu kada je grad pun gostiju. Kredit je namjenjen nabavci novog stroja za čišćenje kamenih površina i  stroja za čišćenje sjedala u automobilima. Ovom opremom proširit će se spektar usluga i produžiti aktivnost van turističke sezone.

 


 

DRAŽEN KUKRIKA, DUBROVNIK, ZIDARSKI OBRT

Dražen Kukrika je po zanimanju zidar te je nakon višegodišnjeg rada u tvornici boja odlučio, uz potporu obitelji, pokrenuti vlastiti obrt. Odlučio se za proizvodnju proizvoda od betona za građevinarstvo. Poslovna lokacija je u blizini Dubrovnika. Izrađuje građevinske blokove različitih dimenzija, prateći kretanja na tržištu te ponudu i potražnju za određenim asortimanom blokova na tržištu. Dražen je sredstvima kredita kupio polovni viličar koji mu je omogućio lakši rad, uštedu vremena, ubrzao proces finalizacije proizvoda a samim tim smanjivanje troškova rada i veću produktivnost. Dražen ima konkurentne cijene, kvalitetan proizvod i kraći rok isporuke, tako da ima dosta narudžbi koje mu omogućuju redovno poslovanje a samim tim i urednu otplatu kredita.

 


 

MATO BARIŠIĆ, VIŠNJEVAC, FITTNESS

Mato je profesor tjelesne i zdravstvene kulture, koji je u vlastitoj kući u Osječkom prigradskom naselju Višnjevac opremio aerobik i fitnes klub. U klubu je zaposlio suprugu, tako da su prostor i sprave dostupne korisnicima preko cijelog dana. U početku aktivnosti kluba sprave su koristili samo sportaši amateri iz lokalnih sportskih klubava, da bi se povećanjem broja i kvalitete sprava usluga proširila i na sve građane koji gravitiraju tom prostoru. Budući da broj korisnika usluga kluba ovisi uglavnom o higijeni, kvaliteti prostora i sprava te stručnom vođenju, Mato se odlučio proširiti spektar usluga nabavkom novog solarija.

 


 

ZORAN KATANIĆ, VUKOVAR, ključar

Zoran je stari član zadruge koji se među prvim obrtnicima povratnicima stavio na raspolaganje građanima Vukovara. Malim kioskom za izradu ključeva smještenim u centru grada, okružen povjesnim središtem grada potpuno devastiranim u ratu, vratio se kao iskra novog početka, simbolično praveći ključeve za kuće i stanove. Danas se taj mali, ali izrazito vitalan obrt razvija uvjetovan tržišnim zahtjevima, tako da su sada traženi elektronski kodirani ključevi za čije kodiranje i izradu Zoran upravo nabavlja specijalni uređaj.

 


 

ŠTEFICA ĐELALIJA, DARUVAR

Štefica je iz Daruvara u zapadnoj slavoniji. Prije pet godina je registrirala obrt za trgovinu na malo pozamanterijom i priborom za šivanje. Prvim kreditom, kojeg je uredno otplatila je pomogla obitelji nabavkom stada ovaca, a drugi kredit koji je dobila pod povoljnijim uvjetima i na duži rok, budući je stejla “A” bonitet, će koristiti za nabavku terenskog vozila za prijevoz robe. Kreditom će sačuvati tri postijeća radna mjesta i otvoriti jedno novo. Poslovni plan obrta je vrlo kvalitetan i pouzdan, tako da očekujemo dalji razvoj i rast posla.

 


 

KRISTINA SKVRCE, DUBROVNIK, cvjećarna

Kristinina cvjećarna jedina je u starom gradu Dubrovniku i priznata je zbog originalnosti i kvalitete izrade cvijetnih aranžmana. Kupci su građani, turisti, hoteli, uprava grada i županije. Smještaj prodajnog prostora u starim zidinama uvjetuje i mikroklimu, koja je zbog vlažnosti zidova nepovoljna za cvijeće. Kreditom je financirano saniranje objekta i nabavka računala, kako bi se mogle primati narudžbe i putem interneta. Ima web stranicu na adresi: www.kike-dekor-du.hr. Mladoj poduzetnici čestitamo na poduzetničkom duhu i kreativnosti. Svojom kvalitetnom uslugom povećala je ukupnu kvalitetu turističke ponude starog grada Dubrovnika.

 


 

PLAČKO IVAN, OSIJEK, NAJUSPJEŠNIJI PODUZETNIK U 2005. GODINI

Ivan Plačko je radni vijek proveo u osječkom Litokartonu, Čakovećkom Zrinskom te u Grafici, gdje obavlja dužnost prokuriste. Od ukupno 42 godine radnoga staža, jedan je mandat bio direktor Litokartona (1980-1984), a ostale je godine bio na raznim rukovodećim mjestima u Litokartonu Osijek i Zrinskom Čakovec te poduzetnik u Grafici, koju je osnovao 1989. godine.

Obavljao je razne društveno-političke funkcije u gradu i Republici. Dobitnik je više priznanja te Nagrade Osječko-baranjske županije za 2001. g. u gospodarskoj djelatnosti. Danas je član Upravnog odbora udruge “Žuri polako” za promicanje kulture življenja.

GRAFIKU je gosp. Ivan Plačko osnovao 1989. g. kao grafičko-nakladničku firmu s dva (2) zaposlena radnika, jednim kompjuterom i printerom. Zahvaljujući poduzetničkom duhu i stalnim praćenjem svjetskih dostignuća u grafičkoj industriji, kontinuirano je ulagao u nove tehnologije.

U šesnaest godina dobrih rezultata poslovanja, firma se uspješno razvijala koristeči vlastita sredstvima i kredite štedno kreditne zadruge NOA, kojima su kupovani najsuvremeniji strojevi za digitalni crno/bijeli i kolorni tisak. Vlasnici firme, Jagoda i Ivan Plačko, realizirali su četiri kredita u škz NOA, koja su uredno otplatili, a posljednji se upravo otplaćuje. Prvim kreditom nabavljen je pisač velikog formata za izradu postera, drugim i trećim kreditom financirani su strojevi za digitalni tisak, a četvrti je iskorišten za kupovinu zemljišta na kojem je izgrađena poslovna zgrada.

Grafika je prva firma u županiji koja primjenjuje digitalnu tehnologiju za tisak knjiga. Godišnje se otiska cca 150 naslova različitih knjiga u malim nakladama. Pored strojeva za tisak, opremljena je strojevima i uređajima za pripremu tiskovne forme te strojevima za uvez i doradu knjiga, tako da je danas zatvoren tehnološki lanac - od pripreme do gotovog grafičkog proizvoda.

Grafika se također bavi i izdavačkom djelatnošću. Pored dvadesetak godišnjih izdanja knjiga različitog sadržaja, tu je i nekoliko monografija koje su do sada objavljene, kao što su Osijek na obalama stoljeća, Grad i tvrđava Osijek, Povijest sporta grada Osijeka, Monografija Valpova i dr.

U svibnju 2005. godine Grafika se preselila u vlastitu novoizgrađenu poslovnu zgradu, pa više ne plaća najam kao proteklih petnaest godina. Nova poslovna zgrada od cca 600 četvornih metara omogućuje bolje uvjete rada, veću mogućnost razvoja te zapošljavanje novih djelatnika.

Danas je Grafika solidna grafička i izdavačka firma, s najsuvremenijom grafičkom tehnologijom za tisak crno/bijelih i kolornih reprodukcija, tisak knjiga, prospekata, kataloga i ostalih grafičkih proizvoda za grad Osijek, Slavoniju i šire područje Republike Hrvatske. Sada su vlasnici firme dvije obitelji, Plačko (75%) i Kondaš (25%) koje su zaposlene u firmi, kao i njihovo troje djece. Ukupno je sada zaposleno osamnaest djelatnika koji će ove godine ostvariti ukupni prihod od cca četiri milijuna kuna i dobit od cca dvjesto tisuća kuna. Zahvaljujući novim strojevima i boljim uvjetima rada te većem broju zaposlenih, za iduću se godinu planira povećanje ukupnog prihoda za 25%, a dobiti za 30%. Prioritet svih zaposlenih je nastojanje da se ostvari visoka kvaliteta proizvoda uz što niže troškove te da se i nadalje zadrži stečeni ugled kod svojih poslovnih partnera.

 


 

ŽELJKO BIZACKI, OSIJEK

Željko je treća generacija u obitelji Bizacki koja se bavi vulkanizerskim zanatom. Posao je pokrenut još davne 1925. godine, a Željko ga je nasljedio od oca. Kreditom je opremio najljepši poslovni prostor namjenjen vulkaniziranju guma, prodaji guma, pranju automobila i malom servisiranju u gradu. Kako bi se što je moguće više približio potencijalnom kupcu, Željko je zaposlio tri djelatnika i proširio spektar usluga. Izuzetnom kvalitetom,brzinom i prihvatljivom cijenom usluga, Željko pokušava uspješno poslovati u čemu će nastavi li tako sigurno uspjeti.


 

AČ DESA, PLOČE, PROIZVODNJA I PRODAJA SUVENIRA

Gospođa Desa Ač ima suvenirnicu "Školjka". Bavi se proizvodnjom pletenih, kukičanih i šivanih predmeta, proizvodnjom suvenira od gipsa, školjki, slame, papira, konca i slično, te trgovinom na malo suvenirima i rukotvorinama. Gospođa Ač proizvodi originalne te nadasve atraktivne proizvode kao plod svojega rada, mašte i originalnosti. Posebno treba napomenuti kako je većina suvenira izrađena od školjaka, morskog pijeska i drugih prirodnih materijala koje skuplja duž naše obale. Namjena je prema prostora za rad i trgovinu suvenira te smo eto i mi pridonijeli da ova iznimna umjetnica nastavi dalje djelovati i stvarati originalne rukotvorine. Gospođa Ač je izlagala na brojnim sajmovima, a psebno bi izdvojili diplomu "Vrijedne ruke" za osvojeno drugo mjesto u kategoriji KREATIVNO UNUTARNJE UREĐENJE na 45. međunarodnom sajmu obrtništva, održanom u Zagrebu 2003. godine.

 


 

MILUŠKA JAMBRIŠAK, GAREŠNICA, KROJAČICA - NAJUSPJEŠNIJA PODUZETNICA U 2003. GODINI

Miluška je rođena 01. veljače 1968. godine u mjestu Drlež. Završila je osnovnu školu i srednju stručnu školu za konfekcionara. Kao vrlo mlada djevojka zapošljava se još daleke 1986. godine u državnom konfekcionarskom poduzeću „MODEA“ iz Garešnice, gdje radi i stiće stručna znanja punih 6 godina. Nezadovoljna statusom i napredovanjem u poduzeću te malom i neredovitom plaćom uz podršku supruga i svekra donosi odluku o prekretnici u životu i pokretanju krojačkog obrta.
Nakon komplikacija oko papira za registraciju obrta i nabavke prvih strojeva 14. siječnja 1998. pokreće samostalni krojački obrt „SANY“. Veliku pomoć u stručnom i radnom pogledu joj pružaju suprug i svekar. Za nabavku prvih šivaćih strojeva, specijalnih strojeva za šivanje zaštitne odjeće i endlerica koristi prvi kredit. Prvim skromnim asortimanom izlazi na štandove lokalnih sajmova i plasira muške hlaće i jakne iz vlastite radionice te majice i košulje od drugih dobavljača. Posao je prvenstveno orjentiran ka zahtjevima lokalnog tržišta, tako da se većim poslovima, pored šivanja po narudžbi i mjeri pojedinca, smatraju narudžbe većih serija zaštitne odječe, prvenstveno hlača i jakni.
Kroz vrijeme proizvodnja raste, potrebe za povečanjem strojnog parka također, tako da drugim kreditom kupuje strojeve za krojenje i  2 dostavna vozila. Sada već pokriva četiri lokalne tržnice, na kojima preko vlastitih štandova prodaju gotove proizvode.
Svojim najvećim uspjehom Miluška smatra povečanje kvalitete i dostizanje nivoa šivanja muških i ženskih modnih predmeta po mjeri. Kao problem u poslovanju navodi velike obveze obrtnika kroz plaćanje poreza državi, kako za sebe tako i za zaposlenike kroz doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Velika joj je želja dalji razvoj posla, novo zapošljavanje, pored postoječih 2 zaposlenika te šivati odječu za higijensko-tehničku zaštitu u manjim serijama.
Obrt „Sany“ posluje stabilno kao obiteljski posao. I danas u poslu pomaže umirovljeni svekar, suprug je prisutan na tržnici, a dvoje malodobne djece uživaju uz mamine krpice. Kada se ovaj NOA-in projekt objektivno ocjenjuje po kriterijima za izbor poduzetnika godine, onda Miluška ispunjava sve traženo, uz jedan nemjerljivi pokazatelj, a to je da taj posao ima svoju obiteljsku dušu i motivaciju.
Čestitamo  Miluški na postignutim rezultatima i želimo joj dalji napredak u poslu i sreću u obitelji.

 


 

ANĐELKA ŠARKEZI, BRIJEŠĆE

Anđelka je registrirala samostalni trgovački obrt "odisej" u Briješću, prigradskom naselju grada Osijeka, u kojem živi dvjestotinjak obitelji koje su gravitacijsko područje za prodavaonicu s dnevnim potrepštinama. U pradavaonici je zaposlila svoje dvoje djece koja se nisu mogla zaposliti po završetku škole. O ovom poslu indirektno brine i otac koji pomaže pri nabavci robe za trgovinu. Trgovina je lijepo popunjena robom, a kredit je korišten upravo za reprodukcijski materijal. Ovakove trgovine podržavamo jer one svojom aktivnošću povećavaju ukupan životni standard mještana, koji ne moraju za svaku sitnicu ići u grad.


 

JOSIP PRHAL, LIPIK
Čuveni muški frizer, majstor Prhal Josip je u ratu izgubio frizerski salon i opremu. Kako bi mogao pokrenuti svoj posao, udružio se s dvojicom obrtnika i grupno se zadužio za 2500 DEM. Kreditom je nabavio frizersku stolicu, na kojoj pruža usluge muškog friziranja građanima Lipika. Josip sanja o renoviranju frizerskog salona i zapošljavanju 3-4 nova djelatnika, ali mu za sada za to nedostaju sredstva.


 

MILE LESKO, OSIJEK

Mile Lesko je nakon 18 godina rada u međunarodnom prijevozu odlučio pokrenuti privatnu prijevozničku djelatnost. Vlastitom ušteđevinom i kreditom od 20.000 DEM je nabavio vrhunsko vozilo, koje mu omogućuje transport po cijeloj Europi i Rusiji. Kvaliteta i brzina usluga koju prijevoznik pruža omogućavaju mu međunarodne poslove i sigurnu naplatu. Prijevoz na velike udaljenosti zahtjeva zapošljavanje još jednog vozača.

 


 

ELIZABETA KUZMAN, DUBROVNIK

Elizabeta je prošle godine registrirala obrt za trgovinu na malo na štandovima I tržnicama EL-MI I prodaje na jednom štandu remjenje, torbe, igračke, bižuteriju I suvenire. Plan je kreditom NOA-e od 5.000 DEM otvoriti za ovu turističku sezonu još jedno prodajno mjesto. Trenutno u ortu radi jedan zaposlenik, a realizacijom kredita očekuje se popuna i proširenje asortimana robe na štandovima I zapošljavanje još jedne osobe

 


 

MARIJA BANIČIN, POŽEGA

Marija je izuzetno energična osoba, pokretački duh svoje obitelji, koja je vrlo konstruktivnim pristupom rješavanju problema svoje obitelji prvo pokrenula radionicu za proizvodnju parafinskih I voštanih proizvoda, koju je registrirala kao obrt za proizvodnju svijeća I voštanica, te ju kasnije doregistrirala za trgovinu na malo cvijećem I aranžerske usluge. Duh kojim Marija pokreće svoje ideje je inspirativan, motivira sve pa I nas da joj kroz njen razvojni put financijski pomažemo. Marija je drugim kreditom kupila drvenu kućicu sa trijemom, koju je oprijemila infrastrukturom I pretvorila ju u “kućicu cviječa”. Ovim poslovnim potezom je zaokružila obiteljski posao u kojem rade ona, majka, sin, kčer I suprug, uz mogućnost otvaranja još jednog radnog mjesta. Za sve postignuto, čestitamo


 

MARICA MIHOVILOVIĆ, Slastičarka, Lumbarda-Korčula

Marica Mihovilović je slastičar po struci te je dugi niz godina (28 godina radnog iskustva) radila u “Hotelskom Korčula” (šef slastičarnice u “Hotelsko Korčula”). Nakon dugogodišnjeg iskustva u radu za druge, odlučila je pokrenuti vlastiti obrt. Prije otvaranja vlastitog obrta usavršila je znanje u proizvodnji kruha i peciva radeći 20 mjeseci u pekari, tako da je obrt registriran za proizvodnju svih vrsta slastica i peciva, svih vrsta tijesta i tjestenina. Uz podršku članova obitelji, stručno usmjeravanje Dubrovačkog centra za poduzetništvo i kredita NOA-e, opremljen je  poslovni prostor  u centru turističkog mjesta Lumbarda na otoku Korčuli, uz samu plažu. Plan je zaposliti 6 djelatnika od kojih je dio članova obitelji, a ostali su sa Zavoda za zapošljavanje. Mišljenja smo da je ovaj posao vrlo profitabilan, da predstavlja model za podizanje kvalitete turističke ponude mjesta i da pokazuje put za zapošljavanje otočana.


 

IVICA VULETIĆ, OSIJEK, NAJUSPJEŠNIJI PODUZETNIK U 2002. GODINI

Ivica je mladi poduzetnik, rođen 1963. U Osijeku. Tu je završio gimnaziju,  diplomirao je 1989. godine na Pedagoškom fakultetu te je stekao zvanje profesora hrvatskog jezika i književnosti. Iste je godine pokrenuo vlastiti posao. Otvorio je knjižaru i antikvarnicu u iznajmljenom prostoru od 25m2, koja je svojim sadržajem i uslugom bila drugačija od ostalih knjižara u gradu. Ivica od početka svoje poduzetničke aktivnosti ima viziju svojega posla i izuzetnu motivaciju da ju ostvari. Knjižara je bila profilirana prema mlađoj publici, smještena u blizini Ekonomskog, Pravnog i Pedagoškog fakulteta gdje su osim knjiga nezavisnih i alternativnih izdavača bili ponuđeni i stripovi, vinil ploče i audio CD-ovi. Knjižara je uskoro postala “kultno mjesto” osječke underground scene, tako da je u razdoblju do početka rata organizirano niz promocija knjiga i časopisa. Tijekom najžešćeg bombardiranja grada u jesen 1991. i proljeće 1992. knjižara nije radila, a Ivica je bio u Hrvatskoj vojsci.

Prestankom bombardiranja, u poluopkoljenom gradu nastupa izuzetno teško vrijeme za poslovanje, a posebno teško za  knjigu i knjižarsku djelatnost. Mirnom reintegracijom hrvatskog podunavlja 1996. i uvođenjem PDV na knjige situacija se u ekonomskom okruženju mijenja na bolje, ali se za knjigu pogoršava.

Ukidanjem PDV-a na knjigu budi se izdavaštvo i raste interes kupaca za knjige. Registriranje poduzeća “Svjetla grada” za knjžarstvo i izdavaštvo 1998.godine, prijelomni je trenutak za daljnji razvoj posla. Odjednom postojeći poslovni prostor postaje ograničavajući faktor daljnjeg razvoja.

Godine 2001. Ivica ostvaruje svoju poduzetničku viziju: useljava u novi poslovni prostor površine 220m2, uređenim po ukusu najboljih knjižara srednje Europe te smještenim na najboljem mogućem mjestu na glavnome trgu u gradu Osijeku.

U tom se trenutku otvara mogućnost za stalno zapošljavanje 6 djelatnika, što uključuje vlasnika, njegovu suprugu te 6 sezonskih djelatnika koji se uključuju u posao distribucije školskih knjiga, a njihov angažman traje nekoliko mjeseci godišnje. Svi djelatnici su servis u pronalaženju i dostavi traženih “naslova”, što je moderan koncept prodaje knjiga, suprotan od skladišta pretrpanog knjigama pokrivenim prašinom.

Poduzetnikov je cilj da knjžara “Nov@” postane vodeća knjižara u istočnoj Hrvatskoj, da izdavačka kuća “Svjetla grada” bude potpora autorima iz regije, a Klub knjižare “Nov@” da ostvari svoju kulturnu  misiju u poticanju intelektualnoga života u gradu predstavljanjem novih knjiga, ljudi i ideja iz cijele Hrvatske te afirmiranjem srednjoeuropskog duha i kulture dijaloga.

Obitelj Vuletić u protekloj se je godini proširila za tri sretno rođene bebice, na kojima i ovom prilikom čestitamo roditeljima.

Posebno nam je zadovoljstvo što smo sudjelovali korak po korak u razvoju opisanoga posla, kreditirajući u početku kupovinu prvog poslovnog prostora i uređenje novog poslovnog prostora. Ivica je svojim društvenim djelovanjem stekao povjerenje zadrugara, koji su ga na VI. redovitoj godišnjoj Skupštini izabrali za predsjednika Skupštine.

 


 

DANIJELA MATIČEVIĆ, PETLOVAC

Danijelina obitelj je prognana iz Petlovac pokraj Belog Manastira još 1991. Tijekom boravka u Valpovu Danijela je završila osnovnu školu i frizerski zanat, tako da joj se povratkom u Petlovac otvorila mogučnost pokretanja frizerskog obrta. Kod pripreme poslovnog prostora su pomogli roditelji, kod izrade poslovnog plana i zahtjeva za kredit Centar za poduzetništvo Osijek, a kod nabavke opreme za salon kreditom NOA, tako da se ova mlada osoba vrlo brzo samozaposlila i osamostalila.


 

ATILA BOĐO, BELI MANASTIR

Atila je naslijedio, po kvaliteti u Baranji poznati, obiteljski kamenoklesarski obrt. Posao je tijekom rata bio ugašen, ali je zahvaljujuči brizi poznanika sačuvana večina strojeva. Atila je početkom godine registrirao obrt Mramor za kamenoklesarske i građevinske radove u kojem je zaposlio tri djelatnika. Sa zatečenim strojevima i nabavljenim alatima pokušao je zatovoljiti narudžbe. Posao je zbog specifičnosti rastao tako da se u jednom trenutku ukazao nedostatak kvalitetnog kamena različitih vrsta, tražen od kupaca. Kredtiom od 30.000 DEM nabavljene su različite vrste visokokvalitetnog uvoznog mramora kojim se zadovoljavaju zahtjevi tržišta. Posao je ovom nabavkom povečan, tako da je sada zaposleno još dva nova radnika. Atila svojim uslugama izrade nadgrobnih spomenika i njihove montaže uspješno posluje na području Osječko-baranjske županije. Majstorsko znanje, kvaliteta kamena i prilagođavanje zahtjevima tržišta garantiraju obrtu Mramor uspješno poslovanje i daljnji razvoj.


 

MIROSLAV PAVLOVIĆ, PETROVCI

Miroslav je mlad tapetarski obrtnik koji se osamostalio i registrirao vlastiti obrt za popravak i izradu tapeciranog namještaja među prvima u ratom devastiranom hrvatskom podunavlju. Kreditom od 10000 DEM je nabavio terensko vozilo za prijevoz namještaja u radionicu, te nakon popravka za povrat vlasniku. U vremenu velike nezaposlenosti i skromnih kupovnih mogučnosti građana, mnogi se odlučuju na popravak starog namještaja, tako da će posla biti dovoljno. Ulaganje je sačuvalo posao dvojici uposlenika, a otvorilo je mogučnost zapošljavanja i jednog novog djelatnika


 

BISERKA ZANDONA, PAKRAC

Biserka je početkom godine koristila grupni kredit za nabavku reprodukcijskog materijala za frizerski salon koji je uredno vratila. Na taj je način stekla pravo na ponovno zaduženje u okviru grupe ili da se natječe za individualni kredit. Zahvaljujući kvaliteti frizerskih usluga koje Biserka i njezine djelatnice pružaju, te poduzetničkom duhu, prevladala je odluka da se ide u dalji razvoj otvaranjem novog salona i njegovim opremanjem. Kreditom od 30.000 DEM  opremljen je suvremeni frizerski salon za muškarce i žene sa bazenom za pranje glave, 4 stolice, radnom plohom, ogledalima i haubama. Ovim ulaganjem sačuvana su 2 postojeća radna mjesta i otvorena su tri nova, što je za ratom devastiranu zapadnu slavoniju skroman ali značajan broj. Poželimo Biserki uspjeh u poslu, jer to ona zbog svoje energičnosti i požrtvovnosti zaslužuje.


 

GORAN PODGORŠĆAK, OSIJEK

Goran se bavi jednim od trenutno najatraktivnih poslova u RH, prodajom automobila. Posao prodaje se razvijao kroz promjene iznajmljenih poslovnih prostora lociranih na periferiji grada, do prodajnog prostora lociranog u samom centru grada, da bi se na kraju pristupilo razvoju auto-servisa, vulkanizerskim uslugama I uslugama auto-praonice na vrlo atraktivnoj vlastitoj lokaciji u jednoj od glavnih gradskih ulica. NOA je kreditirala I druge auto kuće u gradu, no ovaj primjer izdvajamo kao izuzetno uspješan obiteljski posao, koji je na početku zapošljavao 4 osobe, a realizacijom drugog kredita otvara se mogučnost zapošljavanja još 6 osoba. Čestitamo.


 

ZLATKO TOMIČIĆ, OSIJEK

Zlatko je mladi ambiciozni poduzetnik vlasnik radionice za izradu, popravak i montažu ispušnih sistema za automobile. Kvaliteta proizvoda u ovoj djelatnosti je presudna za osvajanje tržišta i zaštitu čovjekove okoline. Zlatko je sa svojih 6 stalno zaposlenih radnika uspio dostiči traženi kvalitet, no nije uspio proizvesti tražene količine. Kreditom u iznosu od 30.000 DEM nabavio je stroj za savijanje cijevi, stroj za savijanje i rezanje lima i dvostupnu autodizalicu. Zaposlio je dva nova djelatnika, tako da sada dio proizvedenih ispušnih sustava montira u vlastitoj radionici, a viškove prodaje specijaliziranim servisima u županiji. Niža proizvodna cijena od cijene uveženih sistema, te mogućnost brze montaže garantiraju ovom poduzetniku uspješno poslovanje.


 

MARINA GRABOVAC, DUBROVNIK

Marinina obitelj se bavi izradom klobuka (šešira i kapa) od 1858. godine. Vrhunsko obrtničko znanje se prenosi s koljena na koljeno, generacijama. Dubrovnik pokušava sačuvati tradicionalne obrte, tako da je u Marinin klobučarski obrt, među prvima realiziran mali kredit u iznosu od 2.000 DEM za nabavku stroja za izradu šešira. Nova oprema treba da potakne veću proizvodnju u koju će se uključiti i marinine kćeri bliznakinje. Povratkom turista na južni jadran i u Dubrovnik očekuje se veća prodaja i uspješno poslovanje obrta, što Marini i njezinim djevajkama od srca želimo

 


 

ŽELJKO RADIĆ, OSIJEK

Željko je obiteljski poduzetnik koji je u ratu prognan iz Tenja, nasela  pored Osijeka, u koje se do danas nije vratio jer mu kuća još nije obnovljena. Poduzetnićku aktivnost je zapoćeo u Osijeku u iznajmljenom prostoru i na posuđenim strojevima. Prvim kreditom je nabavljen stroj za našivanje zaštitnih znakova na kape i radnu odjeću, a drugim koji je upravo realiziran jači stroj sa 6 glava, kojim se bitno povečava kapacitet i kvalitet dosadašnjeg posla. Željko planira brzi povratak kući, te sklapanje ugovora sa  velikim proizvođaćem zaštitne odjeće na koju bi se našivao poznati zaštitni znak velikog javnog poduzeća, što bi garantiralo stalnu zaposlenost i solidan prihod.


 

IVANA UCOVIĆ, DUBROVNIK

U okviru dugoročnog Ugovora o suradnji sa Centrom za poduzetništvo Osijek, realizirali smo specifičnu kreditnu liniju za samozapošljavanje žena u koju smo sa zadovoljstvom uključili i Ivanu, po struci odgajateljicu, ali bez posla. Ivana je u nasljeđenom stanu uz pomoć roditelja uredila prostor za mali privatni vrtić u kojem je nedostajala oprema, koju je kupila kreditom NOA-e. Da bi se mogla otvoriti privatna predškolska ustanova – vrtić, pravila nalažu zapošljavanje više medicinske sestre (Ivanina majka) i pedagoga ili odgajatelja (Ivana). Vrtić je započeo sa radom tako da se očekuje zapošljavanje još jedne odgajateljice. Ivanina ideja je za svaku pohvalu, tako da joj želimo puno uspjeha u radu, a posebno razumjevanje gradske uprave u sufinanciranju dijela plaća zaposlenika kako je to praksa u drugim gradovima.


 

SVJETLANA JELAVIĆ-DEAN, DUBROVNIK

Svjetlana je među prvima u južnoj Hrvatskoj zatražila kredit za poticanje malog poduzetništva. Kredit je namjenjen opremanju arhitektonskog studija modernom računalnom opremom i specifičnim programima. Aritektonski studio pruža usluge projektiranja, inžinjeringa i dizajniranja na vrlo visokom nivou, što je nabavkom opreme još unaprijeđeno. Kreditiranjem ovakovoga tipa intelektualnih usluga NOA pokušava unaprijediti i olakšati put u malo poduzetništvo i korisnicima usluga arhitektonskog studia, koji im može izradom potrebnih projekata, studija i potrebne dokumentacije olakšati i ubrzati registraciju.

 


 

ŠTEFANČIĆ LIDIJA, OSIJEK

Lidija je 27 godina radila u gradskoj frizerskoj zadruzi, a nejveći dio svojih mušterija je stekla u frizerskom salonu “Korzo”. Svoje životno radno iskustvo je odlučila potvrditi otvaranjem privatnog frizerskog salona “Helga” u novom centru grada. Kreditom je nabavila opremu, namještaj i klimatizaciju za salon. Lidijine dugogodišnje mušterije su ju slijedile, vođene kvalitetom usluga i intimnom klimom koja vlada u salonu, tako da salon posluje uspješno. Zaposlena je jedna nova djelatnica, Lidija se samozaposlila i uzela nekoliko učenica na praksu kojima prenosi svoje znanje i umijeće pravljenja ženskih tradicionalnih i modnih frizura.


 

DRAGAN RADELIĆ, PLOČE

Dragan je primjer zadrugara koji tako uspješno posluje I redovito vraća kredit, da na njega za vrijeme trajanja otplatnog roka gotovo zaboravite, dok vam se ponovno ne javi sa novim zahtjevom za novi kredit. Lijepo je vidjeti dobro održavana vozila za prijevoz kontejnera, što je interesantan posao u lučkom gradu kakove se Ploče, I pozitivno ocijeniti ambicije poduzetnika da nabavkom novijeg tegljača unaprijedi posao I otvori novo radno mjesto.
Kroz navedeno, htjeli smo ukazati  na svjetle primjere u gospodarskoj aktivnost, koji trebaju poslužiti kao uzor ženama, mladima, nezaposlenima, raseljenima I razvojačenima kako se vjerom u sebe I uz pomoć naše institucije može rješiti problem životne egzistencije. Ohrabrite se, sve je u vašim rukama.


 

"ĆOSIĆ PAPIR" vl. Ćosić Marija, Osijek, obrtnik-grafičar

Nakon dugogodišnjeg rada supruga u grafičkoj djelatnosti u svibnju 2003.g. odlučuju se pokrenuti vlastiti obiteljski posao, pri čemu im pomaže Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. i to u fazi registracije obrta i iznajmljivanja poslovnog prostora po privelegiranoj renti.
Iz vlastitih sredstava nabavljaju rabljene grafičke strojeve, upošljavaju dva djelatnika, te počinju izradu beskonačnih obrazaca i drugih tiskanica za poznatog kupca.
Nakon godinu dana, zbog proširenja posla, nabavljaju dvobojni offset stroj za tisak na beskonačnoj traci, koristeći kreditna sredstva NOA-e.
Poslovanje u prostoru BIOS-a i prisutnost drugih grafičkih poduzeća omogućuje im udruživanje u grafički cluster BIOS radi zajedničkog nastupa na tržištu što im daje određenu sigurnost u poslovanju.
Tvrtka do danas uspješno posluje, trenutno zapošljava 4 djelatnika, te razmišlja o proširenju posla i preseljenju u vlastiti poslovni prostor.


 

DEMIRI ZAUDI, Lipik, slastičar

U potrazi za poslom i rješavanjem životne egzistencije obitelj Demiri se doselila iz Makedonije, iz grada Tetova 1971. god. u Lipik, pitoresknu srednjoeropsku banju sa, u to vrijeme vrlo razvijenim, lječilišnim turizmom. U Lipiku su se nastavili obiteljsku tradiciju bavljenja ugostiteljstvom, zapošljavajući sve radno sposobne članove obitelji. Ponudu su prilagodili izvanrednom položaju lokala, koji se nalazi u glavnoj ulici-korzu preko puta lječilišta, tako da danas Zdravljak Fontana nudi asortiman slastičarskih proizvoda, pekarskih proizvoda – doručak i sve vrste toplih i hladnih napitaka. Kreditom od 17.000,00 EUR realizirao je u kolovozu 2005. godine nabavili su opremu za proizvodnju sladoleda.
Zdravljak Fontana zapošljava šest djelatnika a u budućnosti planiraju posao proširiti na moru te otvoriti još nekoliko objekata.


 

MARIJA KOČI, PAKRAC

Marija je vlasnica obrta za proizvodnju odjevnih predmeta. Koristila je grupni kredit za reprodukcijski materijal, a sada nakon uspješne otplate koristi individualni kredit za uređenje krojačnice i nabavku potrebne opreme. Ovim malim kreditom sačuvano je dva radna mjesta, a završetkom uređenja poslovnog prostora zaposliti će se još jedna osoba. Ovaj primjer je gotovo idealan prikaz mogućnosti razvoja radnointenzivnih obrta gdje, uz mala kreditna sredstva, sposobnost i kreativnost poduzetnika, može da se riješi egzistencija nekoliko obitelji.


 

DAMIR IVANOVIĆ, DARUVAR

Damir je još u svibnju 2000.g. registrirao obrt za poljoprivredu “Gospodarstvo Ivanović”, čija je glavna djelatnost proizvodnja octa voćnog porijekla, a dominira proizvodnja jabučnog octa i to do 50.000 litara godišnje. U 2003. Započeo je proizvodnju suhog voća, kao što su šljive, kruške i jabuke. Damir svoju aktivnost razvija na temelju malih kredita u NOA-i za nabavku potrebne opreme, koje uspješno otplaćuje. Uspješnom realizaciom ove ideje Damir se samozaposlio; uz to je zaposlio suprugu i povremeno djecu te još jednog radnika izvan obitelji.


 

NIKOLA KOLARIĆ, OSIJEK

Nikola Kolarić ima 15 godina iskustva u izradi kožne galanterije. Prije 10-ak godina je počeo intenzivno razvijati svoj obrt, tako da sada ima pogon za izradu kožne galanterije i gornjih dijelova obuće, izgrađen po najvišim europskim standardima, u kojem trenutno zapošljava 56 djelatnika. Kreditom od 30.000 DEM je nabavio strojeve za šivanje kože. Planira izradu modne kožne konfekcije i galanterije.Trenutno se šiju gornji dijelovi obuće za poznatog kupca u Italiji, proizvodi se vrhunska kožna galanterija koja će se zajedno s kožnom galanterijom prodavati kroz vlastitu maloprodajnu trgovačku mrežu diljem Hrvatske. U posao je uključio suprugu i sina.


 

DAMIR MATEJ, SLAVONSKI BROD, automehaničarska radionica

U Slavonskom Brodu je za područje cijele posavine otvoren servis za ugradnju i održavanje plinskih rezervoara i rasplinjača u Damirovom vlasništvu. Damir je automehaničarski obrt registrirao prije pet godina. Zaposlio je dva djelatnika koji su popravljali automobile svih tipova i proizvođaća. Ovom specijalizacijom usluga prodaje i montaže, tržištu je ponuđen novi proizvod koji smanjuje troškove eksploatacije vozila i ekološki je prihvatljiviji od benzina i nafte. Ugovor o zastupanju, prodaji i montaži plinskih uređaja je sklopljen sa Italijanskim proizvođaćem “LOVATO”, u Hrvatskoj zastupanom po poduzeću “B.I.L.” iz Fažane, što samo garantira kvalitetu opreme.


 

tekst

 


 

tekst

 


 

tekst

 


 

tekst

 


 

SAŠA HEJTMANEK, BADLJEVINA, pilana za rezanu građu i elemente

Saša je u dva navrata koristio grupni kredit namjenjen za ciklus tova svinja u kojem je uspio zatvoriti proizvodni lanac od vlastite proizvodnje stočne hrane do finalnog tovljenika. Pored stočarske djelatnosti koja je bila nužna za preživljavanje poslije rata, obitelj se bavi i rezanjem građe i proizvodnjom drvenih elemenata za finalizaciju u industriji namještaja. Individualnim kreditom je nabavljena tračna pila za uzdužni prorez daske i dužih elemenata kojim je unaprijeđena proizvodnja u pilani. Pilana je registrirana 1993. godine i bilježi stalan rast zaposlenih tako da trenutno zapošljava 6 djelatnika. Saša je mlad poduzetnik koji se uspješno snalazi u vrlo složenom gospodarskom okruženju od nabavke drvene građe do plasmana drvenih elemenata u izvoz.


 

TOPIĆ NEVENKA, Osijek, proizvodnja sokova

Nakon 18 godina rada u velikom poduzeću, gospođa Nevenka Topić se, zbog odlaska poduzeća u stečaj, našla na Zavodu za zapošljavanje te je bila prisiljena razmišljati što i kako dalje. Budući je po struci prehrambeni tehnolog, zaposlila se u poduzeću koje je imalo ideju o proizvodnji prirodnih sokova. Nakon neslaganja s politikom poslovanja vlasnika poduzeća, gospođa Topić osniva vlastito poduzeće (u početku s partnerom), u kojem nastavlja razvijati ove proizvode. Partnerstvo brzo raskida i ostaje sama u poslu kao vlasnica obrta Prirodno vrelo, koje se bavi proizvodnjom i trgovinom prirodnih sokova. Zahvaljujući velikoj vjeri u sebe i svoj proizvod, danas obrt Prirodno vrelo zapošljava 6 djelatnika i proizvodi 7000 litara soka dnevno (sok od cikle i sok od jabuke), a potražnja i narudžbe neprestano rastu. Planira se i preseljenje u vlastiti proizvodni pogon, uvođenje novih proizvoda (sok od grožđa, mrkve, celera), vlastita proizvodnja sirovine itd. NOA je u ovom uspješnom projektu kreditirala nabavku reprodukcijskog materijala.


 

Županijska 19/I, 31000 OSIJEK

Telefoni:
+385 (0)31 207 466
+385 (0)31 200 466

Fax:
+385 (0)31 200 477

OIB 64712924075   MBS 1229885

HYPO ALPE ADRIA BANK d.d.
IBAN: HR40 25000091102013430
SWIFT CODE (BIC): HAABHR22

PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d.
IBAN: HR63 23400091101010593