Turizam Print E-mail


Nikola Veža, najuspješniji poduzetnik u 2004. godini


BRIST, južna Hrvatska

Gospodin Nikola Veža rođen je 15.09.1954. u Bristu. Nakon završene srednje zanatske škole zapošljava se u struci te radi u auto kampu TTU Brist kao kućni meštar u Bristu. Od ranog djetinstva pomaže svojim roditeljima u iznajmljivanju soba turistima, što je duga obiteljska tradicija.

Naime, Brist je malo pitoreskno mjesto na jugu Makarske rivijere, 35 km udaljen od Makarske. Duž cijeloga mjesta Brista proteže se kilometrima duga predivna pješčana plaža. Kako kaže gospodin Veža: « Brist je Kačićevo misto i slikara Veže».

Nikola ima podršku cijele svoje obitelji u obavljanju ove djelatnosti, pogotovo majke Branke te brata Mladena.

Iznajmljivanje je, kako smo i naveli, dugogodišnja obiteljska tradicija – 50-tak godina, a kako kaže Nikola: «cili život iznajmljivamo». Krenuli su sa 1-2 sobe te su dugogodišnjim radom i strpljenjem trenutno povećali kapacitet na 50 ležaja ( 7 apartmana, 5 soba sa kupatilom) visoke kategorije. Svi smještajni kapaciteti su klimatizirani s pogledom na more i beskrajno dugu pješčanu plažu. Kako kaže Nikola ljeti bi se spavalo na žalu ili u ribarskoj mreži kako bi se što više smještajnih kapaciteta iznajmilo turistima.Sada imaju stalne goste, a imaju i ponudu na web stranici www.gradac.hr na kojoj treba potražiti apartmane Veža.

Nikola u sklopu kuće od 750 m2 ima i autohtonu dalmatinsku konobu u kojoj kao da je vrijeme stalo. Kapacitet konobe je 25 mjesta. U konobi možete probati domaće specijalitete majke Branke, pravu dalmatinsku i frešku pripremljenu hranu, kao i domaće vino. Ispred konobe je guvno na kojemu se prije vršilo žito a sada je pretvoreno u terasu uz samo more. Guvno je sada natkrivemo, ali u skladu s domaćom arhitekturom pa u cjelini s kućom koja je izgrađena u tradicijskoj arhitekturi u spoju kamena i drva čini predivnu cjelinu koje se ne možete nagledati. Kada sjedite na guvnu u tople ljetne noći s pogledom na plavetnilo Jadranskog mora i idiličnu sliku Dalmacije u malom uz mirise, okuse, zvukove i slike koje ostaju u trajnom sjećanju. Ni ne čudi što Veže imaju stalne goste koji se uvijek iznova vraćaju u tu idilu daleko od svakodnevne vreve i buke.

Gospodin Veža je svoje kapacitete povećao uz kredite škz «Noa» korak po korak. ŠKZ «NOA»je Nikolu pratila u njegovom planiranom postepenom povećanju broja smještajnih kapaciteta, poboljšanju kvalitete istih te zaokruživanju cjelokupne ponude. Poznavajući gospodina Nikolu on neće na tome stati već će nastaviti naprijed, polako ali sigurno.

 


 

ZLATKO KNEGO, DUBROVNIK

Zlatko živi u četveročlanoj obitelji sa suprugom i dvoje djece. Taxiranjem se bavi više od 20 godina. Kreditom od 5.400 USD je nabavio drugo polovno taxi vozilo i zaposlio jednog vozača, tako da sada usluge prijevoza pružaju u dvije smjene. Očekuje porast prometa u turističkoj sezoni prijevozom gostiju sa aerodroma.


 

BOŽO METKOVIĆ, Molunat (Južna Hrvatska)

privatni iznajmljivač-auto kamp

Božo ima auto kamp “Monika” na krajnjem jugu Hrvatske u malom turističkom mjestu Molunat, koji je registriran od 2001. godine. Terasasto je smješten uz malu plažu u stoljetnom masliniku i smokviku, u izvornom idiličnom i tihom okruženju, pravi raj za odmor. Božo je inače poljoprivrednik, tako da goste snabdjeva svježim voćem i povrćem. Kredit je koristio za nabavku opreme za pripremanje jela i hlađenje pića, tako da je uslugu u kampu zaokružio i pružanjem usluge pripremanja zdrave hrane. Ovaj projekt ima lijepu budućnost, budući je utemeljen na prekrasnim prirodnim resursima, ekološki čistoj hrani i iznimno ljubaznim domaćinima, što je ujedno i perspektiva našeg turizma pod motom “Mediteran kakav je nekad bio”.

 


NIKŠA KULIŠIĆ, KUPARI-MLINI

Nikša je iz Mlina pokraj Dubrovnika u južnoj Hrvatskoj. Prvi kredit je koristio za renoviranje manjeg broda za prijevoz turista, kapaciteta do 15 putnika. Sklopio je ugovor s hotelskim kućama i turističkim agencijama koje su mu redovito plaćale. Nakon uspješne sezone agencije uvjetuju sklapanje novog ugovora većim brodom dužine do 15 metara, kapaciteta do 50 putnika. Nikša koristi prednosti “A” boniteta za kedit kojim će nabaviti drugi brod na kojem će zaposliti dva nova djelatnika. Stabiliziranjem političke situacije na južnim granicama Hrvatske očekuju se još bolje turističke sezone od ovogodišnje, koje će omogućiti zamah pratećih gospodarskih aktivnosti.

 


 

PAVICA ANELIĆ, OTOK MLJET, Sobra, turizam

Pavicina kuća se nalazi na samoj obali mora; okružena je stoljetnim stablima, ima vlastito parkiralište, sagrađena je u tradicionalnom primorskom stilu od autohtonih materijala, I još se k tome nalazi u blizini Nacionalnog parka, tako da predstavlja vrhunac ponude na našoj Jadranskoj obali. Kreditom će se povisiti kategorija soba I apartmana na najviši nivo, tako da kvalitetom neće zaostajati za lokacijom. Mišljenja smo da je budućnost našeg turizma u ovakovom vrhunskom obiteljskom smještaju koji se oplemenjuje dodatnim uslugama doručka I slično, te se na taj način zapošljava cijela obitelj.

 


PETAR MILIČIĆ, DUBROVNIK

Petar je prije rata plovio u Atlanskoj plovidbi, u ratu je bio pripadnik HV, a poslije 1996. je kupio polovan brod dužine 8 metara. Registrirao je obrt za za prijevoz morem “Lanterna”. Brod je registriran za prijevoz 8 putnika-turista, a stvarni kapacitet je 12 putnika, što zahtjeva novi upis u registar i plaćanje nove takse. Kredit je namjenjen za plastificiranje brodskog trupa, repariranje motora i doregistraciju. Petar će ovim kreditom zaposliti dva nova djelatnika

 


 

 

MIHO GALE, Lopud, ribarstvo


Gospodin Gale živi na otoku Lopudu. Kao i većina mještana bavi se ribolovom, što je i tradicija na svim otocima. Uz morski ribolov, bavi se i ugostiteljstvom te je vlasnik obrta za ugostiteljstvo „Šunj“, registriranog 2001. godine. Godine 2004. doregistrirao je morski ribolov.

Budući je njegova barka i potrebna oprema za ribolov zahtijevala popravak a i dodavanje nove opreme kako bi zadovoljavala sve potrebne uvjete za morski ribolov, gospodin je zatražio i dobio kredit od škz NOA.

Nakon renoviranja postojeće opreme i nabavke nove, nadamo se da smo gospodinu Gali olakšali ulov ribe i pomogli mu u daljnjem ribolovu

 


 

 

 

 

Županijska 19/I, 31000 OSIJEK

Telefoni:
+385 (0)31 207 466
+385 (0)31 200 466

Fax:
+385 (0)31 200 477

OIB 64712924075   MBS 1229885

HYPO ALPE ADRIA BANK d.d.
IBAN: HR40 25000091102013430
SWIFT CODE (BIC): HAABHR22

PRIVREDNA BANKA ZAGREB d.d.
IBAN: HR63 23400091101010593